header Arbeidsrecht Familierecht Huurrecht

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Column: "Voorkom spijt van financiŽle afspraken bij scheiding" Print pagina

De financiële gevolgen van een echtscheiding kunnen groot zijn. Angst voor deze financiële gevolgen is dan ook de grootste zorg bij een scheiding. Misschien een onderwerp waar u niet graag mee bezig gaat, maar wel heel belangrijk voor uw toekomst. Wanneer u uit elkaar gaat verandert uw financiële situatie immers hoe dan ook. Deskundige begeleiding voorkomt spijt achteraf.

Naast het feit dat de scheiding zelf kosten met zich mee brengt, heeft een scheiding nogal wat financiële gevolgen; uw inkomsten veranderen mogelijk, het is de vraag of u in uw huidige woning kunt blijven, het heeft gevolgen voor uw pensioen en u moet uitzoeken of u alimentatie moet betalen dan wel recht heeft op alimentatie. Bij een scheiding stijgen de kosten bovendien vaak, denk alleen al maar aan het herinrichten van uw woning. In een toch al zeer emotionele periode moet u allerlei financiële zaken regelen. Met flinke gevolgen voor uw toekomstige situatie.

Een goede en adequate begeleiding bij echtscheidingen blijkt essentieel om ex-partners een goede start te laten maken ná een scheiding. Goed advies over geldzaken vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Het recente onderzoek van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) wijst uit dat maar liefst 40% van de mensen die gescheiden zijn, bij nader inzien liever andere financiële afspraken had gemaakt. Zij hadden zich beter willen verdiepen in de lange termijn gevolgen van een scheiding en betere financiële afspraken willen maken. Tevens bleek uit het onderzoek dat de ex-partners die tijdens hun scheiding deskundig waren begeleid, achteraf tevredener zijn over de gemaakte financiële afspraken en positiever terugkijken op hun scheiding. De meeste ex-partners die professionele hulp tijdens de afwikkeling van hun scheiding inschakelen, kiezen voor een advocaat(-mediator).

Een (vFAS)scheidingsadvocaat/-mediator helpt u bij het overzien en regelen van uw financiën bij een scheiding. Wij geven u graag een persoonlijk advies en begeleiden u bij de financiële afwikkeling van uw scheiding.
 

Auteur: mr. Hugo van de Kerkhof
Publicatie: Traverse d.d. 9 oktober 2019

 


Terug

blank