header Arbeidsrecht Familierecht Huurrecht

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Column: 'Echtscheiding en mediation' Print pagina

Echtscheiding en mediation

De keuze om te gaan scheiden is een moeilijke stap maar soms helaas niet te voorkomen. Besluit u te gaan scheiden dan kunt u kiezen voor mediation, of u neemt een eigen familierechtadvocaat. Hoe de scheiding het best kan worden geregeld hangt van veel omstandigheden af. Is mediation voor u een optie?

Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal is genomen, wordt u geconfronteerd met een hoop zaken die geregeld moeten worden. “Wat doen we met het huis, hoe regelen we de geldzaken” en misschien wel het belangrijkste, “hoe verdelen we de zorgtaken over de kinderen?” Bij het bespreken van deze onderwerpen kunnen de emoties hoog oplopen. Desondanks willen veel ex-partners op een goede en respectvolle manier uit elkaar en kiezen om die reden voor echtscheidingsmediation.

Bij echtscheidingsmediation gaat u met uw ex-partner in gesprek over de onderwerpen die verband houden met de echtscheiding onder begeleiding van een neutrale derde; de scheidingsmediator. De scheidingsmediator informeert partijen over hun rechten en plichten en denkt mee bij het vinden van oplossingen.

Het voordeel van echtscheidingsmediation is dat u samen beslist hoe u de gevolgen van de echtscheiding regelt. De rechter spreekt alleen de echtscheiding uit en hoeft zich niet te buigen over vraagstukken als de verdeling van het vermogen, alimentatie en de kinderen. U maakt hierover immers samen, onder begeleiding van de mediator, afspraken en dat is een prettig gevoel. De scheidingsmediator legt deze afspraken voor u vast in een ouderschapsplan en/of een echtscheidingsconvenant. Een bijkomend voordeel van scheiden via mediation is dat het meestal sneller en goedkoper is dan een scheidingsprocedure bij de rechtbank. U deelt bovendien de kosten samen.

Mediation is in eerste instantie weliswaar een goedkopere en snelle manier om te scheiden, maar dan dient het wel ook voor de lange termijn juridisch goed geregeld te zijn. Maar hoe weet u nu waar u op moet letten bij de keuze voor de juiste echtscheidingsmediator? Lang niet alle mediators en aanbieders van (online)scheiden hebben immers de vereiste juridische kennis, vaardigheden en opleiding om partijen goed te kunnen adviseren. Kiest u voor een in het familierecht èn echtscheidingsmediation gespecialiseerde ‘advocaat-mediator’ dan weet u dat u afspraken maakt die niet alleen nu maar ook voor de toekomst haalbaar zijn!

Wilt u meer informatie over wat wij voor u in het kader van uw echtscheiding kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Auteur: mr. Chrisje Doreleijers
 

 


Terug

blank