header Arbeidsrecht Familierecht Huurrecht

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Column: 'De vaststellingsovereenkomst; enkele praktische tips' Print pagina

'De vaststellingsovereenkomst; enkele praktische tips'

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren ontbonden worden. Eén van de manieren betreft het opmaken van een vaststellingsovereenkomst. In dat geval wordt uw arbeidsovereenkomst in overleg met uw werkgever met wederzijds goedvinden beëindigd. U zult wellicht denken dan is er toch niets aan de hand? Toch moet u er ook in die gevallen op bedacht zijn dat er ook aan uw belangen voldoende aandacht is besteed. Dit voorkomt namelijk vervelende verrassingen achteraf waardoor de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst alsnog een bittere nasmaak krijgt.

Enkele praktische tips!

Als u in overleg met uw werkgever besluit om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen, let er dan op dat er in de vaststellingsovereenkomst een “uitkeringsvriendelijke reden” voor de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst wordt vermeld. Mocht u na de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst namelijk een beroep moeten doen op een WW-uitkering, dan voorkomt dit onnodige problemen bij de toekenning van uw uitkering.

Houdt in dat geval ook rekening met het moment waarop uw arbeidsovereenkomst eindigt; voordat u een beroep kunt doen op de verstrekking van een WW-uitkering dient namelijk de fictieve opzegtermijn te zijn verstreken die normaliter bij de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst in acht moet worden genomen. Deze termijn bedraagt minimaal een maand. Door met uw werkgever af te spreken dat uw arbeidsovereenkomst pas eindigt als deze opzegtermijn is verstreken, voorkomt u dat u een maand zonder inkomen zit!

Voorts heeft u als werknemer vaak recht op een door uw werkgever te betalen (transitie)vergoeding als uw arbeidsovereenkomst in overleg met uw werkgever wordt beëindigd. Deze vergoeding kan afhankelijk van uw leeftijd en de duur van uw arbeidsovereenkomst behoorlijk oplopen!

Daarnaast dient in de vaststellingsovereenkomst opgenomen te worden dat, mocht u zich om wat voor reden dan ook bedenken, u binnen een bepaalde termijn, in de regel binnen 14 dagen na het opmaken van de vaststellingsovereenkomst, op de gemaakte afspraken terug kunt komen.

En als uw werkgever het beste met u voor heeft, dan zal deze u in staat stellen de vaststellingsovereenkomst vóórdat u deze ondertekent juridisch te laten toetsen en hiervoor – zoals gebruikelijk - een vergoeding voor de kosten van uw juridisch adviseur verstrekken!

Wilt u meer informatie over het beëindigen van uw arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst? Neemt u dan contact met ons op. Wij beoordelen de overeenkomst voor u en/of ondersteunen u desgewenst bij de verdere afwikkeling van uw dienstverband!

Auteur: mr. Hugo van de Kerkhof
Publicatie: Traverse en Eindhovens Dagblad, uitgave d.d. 2 augustus 2017

 


Terug

blank