header Arbeidsrecht Familierecht Huurrecht

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Column: 'Goed scheiden onder deskundige begeleiding' Print pagina

'Goed scheiden onder deskundige begeleiding'

U weet het al een tijd: het gaat niet langer en u wilt scheiden. Vanaf het moment dat u besluit om uit elkaar te gaan komt er ineens enorm veel op u af. Scheiden is immers een aangrijpende en emotionele gebeurtenis. Naast zorgen over hoe het verder moet, heeft u waarschijnlijk ook allerlei praktische vragen. U zult bovendien nieuwe afspraken moeten gaan maken met uw (ex-)partner. Wie kan u het beste helpen?

Het kan een hele opgave zijn om goed met elkaar om te gaan tijdens en na de scheiding. Toch is het belangrijk om op een goede en respectvolle manier uit elkaar te gaan. Zeker als er kinderen betrokken zijn. Nu goed scheiden, voorkomt problemen voor later. De juiste advocaat of scheidingsmediator kan u in het proces rondom uw scheiding begeleiden. De eerste stap is dan ook om een advocaat/scheidingsmediator te zoeken. Wacht daar niet te lang mee.

Echtscheidingsmediators zijn opgeleid om u in uw onderlinge communicatie en bij conflicten te begeleiden. Het doel van mediation is om er samen uit te komen en goede duidelijke afspraken te maken. Een mediator legt deze afspraken zorgvuldig voor u vast. Wilt u niet naar een mediator? Ook als u ieder een eigen advocaat heeft dan zullen de beide advocaten proberen om in overleg overeenstemming te bereiken. En als het gewoonweg niet lukt om het over een bepaald onderwerp met elkaar eens te worden en een rechter uiteindelijk een beslissing moet nemen, betekent dat lang niet altijd dat u als (ex-)partners daarna in een langdurige strijd met elkaar verwikkeld raakt. Een deskundige begeleiding in het scheidingsproces is dan wel een vereiste.

Onlangs heeft de vFAS, de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators, een representatief onderzoek uitgevoerd onder mensen die recent zijn gescheiden. Uit het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, is onder meer gebleken dat ruim 44% van de ondervraagden van mening is dat zij, achteraf gezien, de scheiding anders hadden willen regelen. Het ontbreken van de juiste begeleiding tijdens het scheidingsproces is vaak de oorzaak. Een scheiding is nog altijd een te complexe gebeurtenis om bijvoorbeeld zelf online te realiseren. De uitkomst van het onderzoek benadrukt het belang van deskundige begeleiding bij een scheiding.

De advocaten aangesloten bij de vFAS hebben een specialisatieopleiding van drie jaar gevolgd en zijn daarmee specialist op het gebied van scheiden. Ze zijn niet alleen advocaat maar ook erkende mediators. Een vFAS advocaat/scheidingsmediator staat dan ook voor kwaliteit!

Om aandacht te vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen organiseert de vFAS op vrijdag 8 september a.s. de jaarlijkse Dag van de Scheiding. Ook bij Rechtshuis Advocaten kunt u op deze dag (van 08.00 – 20.00 uur) vrijblijvend terecht voor een deskundig advies over scheiden of mediation.

Auteur: mr. Hugo van de Kerkhof
Publicatie:
Traverse en Eindhovens Dagblad, uitgave d.d. 6 september 2017
 

 


Terug

blank