header Arbeidsrecht Familierecht Huurrecht

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

Column: "Online scheiden: goedkoop of duurkoop?" Print pagina

We leven in een tijdperk waarin alles snel en online geregeld kan worden, ook een scheiding. Wie in een zoekmachine het woord “scheiden” intoetst, krijgt al gauw een enorm aanbod aan goedkope en snelle mogelijkheden om online te scheiden. Snel en eenvoudig scheiden tegen lage kosten klinkt aantrekkelijk, maar is online scheiden ook echt een verstandige keuze?

Online scheiden is een goedkopere manier om uit elkaar te gaan. Gemak en snelheid spelen daarbij een grote rol. U hoeft met niemand in gesprek te gaan, kunt alles zelf uitzoeken en besluiten en het via internet regelen als het u uitkomt. Maar juist daarin schuilt het gevaar. U staat er (samen) alleen voor. Er is niemand die de juiste informatie voor u op tafel legt en de alternatieven met u doorspreekt. Terwijl de afspraken die u maakt bij de afronding van uw huwelijk op de langere termijn onvoorziene gevolgen kunnen hebben!

Een scheiding is immers niet eenvoudig. Naast de scheiding zelf zal ook de alimentatie, de verdeling van het vermogen en het pensioen alsmede een eventuele regeling voor de kinderen tot stand moeten komen. Als een van deze aspecten meespeelt, is online scheiden niet aan te bevelen. De belangrijkste voorwaarde voor online scheiden is namelijk dat u een eenvoudige zaak heeft. Geen eigen huis of andere grotere bezittingen of schulden, geen eigen bedrijf, erfenissen, huwelijks voorwaarden of andere juridisch gecompliceerde zaken. En als u kinderen heeft is online scheiden weliswaar niet uitgesloten, maar geen aanrader.

Het risico bij online scheiden bestaat dat zaken in een convenant worden vastgelegd die op de langere termijn anders uitpakken dan voorzien en/of door partijen bedoeld. Met mogelijk onherstelbare grote emotionele, financiële of fiscale gevolgen! Belastingregels hebben invloed op hoe u bijvoorbeeld een levensverzekering splitst. Ook onderwerpen als alimentatie, toeslagen of een woning die in de verkoop staat maar nog van u beiden is, zijn voorbeelden van zaken die goed bekeken en beschreven moeten worden om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

In de praktijk zien wij helaas dat er na een online scheiding regelmatig problemen achteraf optreden. De afspraken die via online scheiden zijn gemaakt, blijken op langere termijn niet houdbaar. En doordat zaken in eerste instantie niet goed geregeld zijn, levert het achteraf alsnog stress op en kosten het herstel vaak meer geld.

In de meeste gevallen is het dan ook verstandig om bij een scheiding een specialist in te schakelen. Iemand met ervaring, die op de hoogte is van de wettelijke en fiscale regelingen. Een scheidingsadvocaat/-mediator kan u ondersteunen in het proces en bijdragen aan een juiste zakelijke en emotionele afronding van uw scheiding. Ook dan kan een 'overlegscheiding' relatief snel geregeld zijn. Het vraagt enige investering maar dan heeft u wel meteen een goede basis voor de toekomst van u, uw partner en uw eventuele kinderen.
 

Auteur: mr. Chrisje Doreleijers
 

 


Terug

blank